COREBLOG

Coreblog

door Baud Vandenbemden 20 sep, 2017
Spanning en tegenstellingen verdragen geeft ruimte aan creativiteit

Ieder mens en iedere groep heeft te maken met polariteit: de aanwezigheid van twee tegengestelde verschijnselen . Als groepsleider kun je hier goed gebruik van maken. Mensen hebben behoefte aan vrijheid en tegelijkertijd aan structuur. Voetballers moeten het vertrouwen krijgen van hun trainer, én moeten zich aan zijn of haar aanwijzingen houden. Ondernemers nemen beslissingen op basis van zowel ratio als emotie. Het bestaan van twee uitersten levert spanning op. Door deze spanning niet tegen te gaan, maar juist te verdragen, kun je als leider groepsprocessen positief beïnvloeden. Nodig je groepsleden en coachees uit om niet te kiezen tussen beide uitersten of polen, maar om te verdragen dat ze er allebei zijn. Laat de mensen in je groep echt met elkaar overleggen. Als er binnen de groep spanningen zijn, omdat groepsleden erg van elkaar verschillen of omdat meningsverschillen hoog oplopen, kun je benoemen dat het belangrijk is om tijdelijk de spanning te verdragen. En vooral om niet direct naar oplossingen of conclusies te springen. Het veelgehoorde “Ja, maar…” is een verboden interruptie; alles wat gezegd wordt dient als relevant te worden beschouwd, als iets om mee verder te werken.
Het resultaat? Verrassende inzichten en ideeën, en een grote dosis creatieve energie.
door Baud Vandenbemden 08 aug, 2017

Een pijnstiller nemen tegen hoofdpijn, het kopen van een nieuwe iPhone om je trots te voelen, reizen om je vrij te voelen of een glas wijn om te ontspannen zijn voorbeelden externe alchemie .

Voorbeelden van interne alchemie zijn positief denken, een gebed om je verbonden te voelen of buikademhaling doen om je angst te overwinnen. In alle culturen zijn er lange tradities van zowel externe als interne alchemie. Filosofie, de katholieke mis, vrijmetselarij en Christelijke mystiek zijn voorbeelden van traditionele westerse interne alchemie. Het aanbod van Corepower is in essentie innerlijke alchemie.

Alchemistische formules
Een alchemistische formule is een methodische manier om te tranformeren naar een andere, betere, toestand.
Een yoga ochtendritueel, meditatie of een Chi Kung oefening zijn alchemistische formules. 

Welke alchemistische formule past bij jou?

door Baud Vandenbemden 03 jul, 2017

Liefdevol leven. Ergernis of frustratie kunnen omzetten naar iets positiefs en verbinden met je hart. Je emoties erkennen en verwoorden. Mensen ontmoeten met een open hart. Je beschermen tegen negatieve emoties van buitenaf. Durven geven en ontvangen. Warmte in je leven toelaten. Je gevoelsleven verdiepen.

Er zijn voortdurend situaties in je leven waarbij je kan kiezen om al dan niet liefdevol te reageren: je huisgenoot enerveert je door eindeloos te praten; iemand die je leert kennen doet je heel erg denken aan je vader met wie je een slechte relatie had; je beste vriendin krijgt maar niet gezegd wat ze voelt; je partner probeert je een schuldgevoel aan te praten, …  

Voel je hoe je vol van liefde bent met onderstaande Corepoweroefening!


OEFENING: WARM HART

 • Breng je aandacht naar je hartregio, ter hoogte van je borst
 • Word bewust van het kloppen van je hart
 • Genereer liefde door aan iets of iemand te denken waar je liefde voor voelt
 • Voel hoe dit beeld je hart vult met liefde en zachtheid
 • Voel hoe dit samengaat met een diepere ontspanning van je borstreek en een gevoel van liefde in je lichaam verspreidt  

Laat dagelijks liefde en warmte in je hart ontluiken. Je kunt een speciaal moment creëren om de oefening te doen, bijvoorbeeld bij het begin van je dag. Je kunt ze ook doen op een stil moment of wanneer je behoefte aan liefde voelt. Zo wordt het weerzien na een ruzie plots heel wat makkelijker. Hoe lang je de oefening duurt, bepaal je zelf. Probeer door te gaan tot wanneer je liefde voelt stromen. Na verloop van tijd kan je het gevoel in een vingerknip oproepen door je aandacht naar je hartregio te brengen.

door Baud Vandenbemden 10 jun, 2017

Heb je wel eens het gevoel dat de wereld rondom jou te snel gaat, terwijl op andere dagen alles moeiteloos gaat? Dit heeft te maken met de snelheid van je systeem. Je innerlijke wereld heeft een natuurlijk tempo en dat is veranderlijk. Maar ons werk en onze afspraken houden daar geen rekening mee en daarom is het vaak moeilijk om te vertragen wanneer je de nood voelt.

De zomer is een periode waarin de natuurlijke wereld rondom je expandeert en het het tempo versnelt. Zeker bij zonnig weer merk je dat aan alles. Dat is natuurlijk ook goed voor ons energiesysteem, maar soms heb je toch de behoefte om naar binnen te keren en de drukte wat los te laten. 

Volgende oefening kan je daarbij helpen: 

 • Ga naar een rustige plek. Bij voorkeur in je tuin of in de natuur.
 • Wandel in slow motion. Ga zo traag je kan. Zorg ervoor dat niet alleen je benen maar ook je armen en je hele lichaam mee bewegen. Rol je voeten heel zachtjes af op de grond.
 • Stel je voor dat je met elke stap de aarde kust.
 • Halveer je snelheid na enkele minuten.
 • Halveer je snelheid nog een keer na een paar minuten. 
Door traag te bewegen, vertraagt je hele systeem. Hoewel je gedachten in eerste instantie mogelijk nog actiever worden, merk je dat ze na verloop van tijd tot rust komen. Ook je ademhaling en je hartslag gaan in tempo naar beneden. Dit is weldadig voor je hele lichaam.
door Baud Vandenbemden 02 mei, 2017

Hoewel je hoofd als mens een van je grootste troeven is, kan je er ook behoorlijk kopzorgen van krijgen. Nadenken over je leven kan omslaan in piekeren, te veel gedachten of vragen kunnen je hoofd al te vol en zwaar laten aanvoelen. Liever wil je een helder hoofd waarin je gedachten kan aanschouwen en – als ze nuttig zijn – gebruiken. Zo’n hoofd staat open voor inspiratie en interessante inzichten. 

Onderstaande oefening kan je helpen om een rustig en helder hoofd te bereiken. Je werkt met de ruimte in je hoofd die de Taoïsten ‘kristalkamer’ noemen. Je zal het meeste effect voelen als je deze oefening dagelijks tien of twintig minuten doet.

 • Stel je voor hoe je naar binnen gaat in de kristalkamer van je hoofd: via je derde oog, de plek tussen je twee ogen
 • Zoek het fysieke midden van je hoofd. Als het moeilijk is om dit punt te vinden, stel je dan twee denkbeeldige lijnen voor door je hoofd: eentje van oor naar oor en eentje van voren naar achteren. Het middelpunt is dan waar deze twee lijnen elkaar snijden.
 • Hou je aandacht een tijdje bij dit punt en breng je focus er telkens naar terug wanneer je deze even verliest.
 • Observeer van hieruit wat er gebeurt in de kamer, maak contact met de gewaarwordingen die daarbij horen en onthecht je er dan van.
 • Open je ogen en ga met dezelfde houding de wereld in.

De resultaten van deze oefening?

Door de meditatie regelmatig te doen, zullen je gedachten op een kalmere manier in je hoofd aanwezig zijn.
Verder kom je open te staan voor gedachten, emoties en energetische patronen van een hoge kwaliteit. Dit gebeurt via de pijnappelklier in je hoofd. Je zal merken hoe je makkelijker met je inspiratie verbindt. 

De weg naar een langer leven?

Een extra motivatie om deze meditatie te doen, is wat de Taoïsten over deze oefening vertellen. Zij geloven dat in de kristalkamer een verbinding tussen hemel en aarde plaatsvindt. Door veel in de kamer te gaan zou het verouderingshormoon stoppen met als resultaat een langer leven.

door Baud Vandenbemden 02 apr, 2017
Ieder mens en iedere groep heeft te maken met polariteit: de aanwezigheid van twee tegengestelde verschijnselen. Als groepsleider kun je hier goed gebruik van maken. Mensen hebben behoefte aan vrijheid, en tegelijkertijd aan structuur. Voetballers moeten het vertrouwen krijgen van hun trainer, én moeten zich aan zijn of haar aanwijzingen houden.
Ondernemers nemen beslissingen op basis van zowel ratio als emotie. Het bestaan van twee uitersten levert spanning op. Door deze spanning niet tegen te gaan, maar juist te verdragen, kun je als leider groepsprocessen positief beïnvloeden. Nodig je groepsleden en coachees uit om niet te kiezen tussen beide uitersten of polen, maar om te verdragen dat ze er allebei zijn. Laat de mensen in je groep echt met elkaar overleggen. Als er binnen de groep spanningen zijn, omdat groepsleden erg van elkaar verschillen of omdat meningsverschillen hoog oplopen, kun je benoemen dat het belangrijk is om tijdelijk de spanning te verdragen. En vooral om niet direct naar oplossingen of conclusies te springen. Het veelgehoorde “Ja, maar…” is een verboden interruptie; alles wat gezegd wordt dient als relevant te worden beschouwd, als iets om mee verder te werken.
Het resultaat? Verrassende inzichten en ideeën, en een grote dosis creatieve energie.
door Baud Vandenbemden 02 mrt, 2017

Van korst...

Korst gedrag is alle gedrag dat je hebt ontwikkeld om je kwetsbare, echte zelf te beschermen: emo-drama, slachtofferspelletjes, intellectualisten, mentaal zijn, te hard werken, agressie, spirituele of religieuze verslaving, humor, drank, drugs, te veel eten, je aanpassen..... en alle gedrag waarbij je niet echt bent.

Het meeste korstgedrag was oorspronkelijk authentiek gedrag: je hebt dit ontwikkeld om jezelf te beschermen. Waarschijnlijk was dit passend bij de situatie. Maar omdat het toen zo effectief was is dit gedrag erg hardnekkig geworden. Dus handel je vanuit een onechte laag in je persoonlijkheid.

...naar kern

Vanuit je kern handelen, of authentiek zijn is eerst en vooral echtheid en eerlijkheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je al je impulsen volgt en iedereen ongevraagd je ongezouten mening geeft. Het betekend wel dat je heel goed verbonden bent met jezelf en dus eerlijk tegenover jezelf kunt zijn. En vandaar uit verbinding maakt met de anderen. Vanuit deze verbinding met jezelf én met de ander kun je kiezen wat je echt wil doen. 

Vanuit je kern handelen vraagt moed. Eerst en vooral moed om de patronen te doorbreken waar je zo aan gehecht bent. Daarnaast zal authenticiteit je niet in dank afgenomen worden door degenen die angst hebben voor de eigen kern.

Echt kerngedrag is voelbaar en merkbaar. Het voelt tegelijk als zeer krachtig en ook open en kwetsbaar aan. Dat kan confronterend en beangstigend voor anderen zijn. Tegelijk kan het ook een opluchting zijn en voor echt contact en diepgang zorgen.

Het corepower jaartraject: van korst naar kern.

De corepower methode ondersteunt de ontwikkeling naar meer authenticiteit: concreet, effectief, intensief, .... Van korst naar kern. Na dit traject ben je meester in zelfsturing en persoonlijk leiderschap. Als professional kun je deze methode na de opleiding ook inzetten bij je werk met mensen als leidinggevende, leerkracht, therapeut, coach, trainer, …

Coreblog

door Baud Vandenbemden 20 sep, 2017
Spanning en tegenstellingen verdragen geeft ruimte aan creativiteit

Ieder mens en iedere groep heeft te maken met polariteit: de aanwezigheid van twee tegengestelde verschijnselen . Als groepsleider kun je hier goed gebruik van maken. Mensen hebben behoefte aan vrijheid en tegelijkertijd aan structuur. Voetballers moeten het vertrouwen krijgen van hun trainer, én moeten zich aan zijn of haar aanwijzingen houden. Ondernemers nemen beslissingen op basis van zowel ratio als emotie. Het bestaan van twee uitersten levert spanning op. Door deze spanning niet tegen te gaan, maar juist te verdragen, kun je als leider groepsprocessen positief beïnvloeden. Nodig je groepsleden en coachees uit om niet te kiezen tussen beide uitersten of polen, maar om te verdragen dat ze er allebei zijn. Laat de mensen in je groep echt met elkaar overleggen. Als er binnen de groep spanningen zijn, omdat groepsleden erg van elkaar verschillen of omdat meningsverschillen hoog oplopen, kun je benoemen dat het belangrijk is om tijdelijk de spanning te verdragen. En vooral om niet direct naar oplossingen of conclusies te springen. Het veelgehoorde “Ja, maar…” is een verboden interruptie; alles wat gezegd wordt dient als relevant te worden beschouwd, als iets om mee verder te werken.
Het resultaat? Verrassende inzichten en ideeën, en een grote dosis creatieve energie.
door Baud Vandenbemden 08 aug, 2017

Een pijnstiller nemen tegen hoofdpijn, het kopen van een nieuwe iPhone om je trots te voelen, reizen om je vrij te voelen of een glas wijn om te ontspannen zijn voorbeelden externe alchemie .

Voorbeelden van interne alchemie zijn positief denken, een gebed om je verbonden te voelen of buikademhaling doen om je angst te overwinnen. In alle culturen zijn er lange tradities van zowel externe als interne alchemie. Filosofie, de katholieke mis, vrijmetselarij en Christelijke mystiek zijn voorbeelden van traditionele westerse interne alchemie. Het aanbod van Corepower is in essentie innerlijke alchemie.

Alchemistische formules
Een alchemistische formule is een methodische manier om te tranformeren naar een andere, betere, toestand.
Een yoga ochtendritueel, meditatie of een Chi Kung oefening zijn alchemistische formules. 

Welke alchemistische formule past bij jou?

door Baud Vandenbemden 03 jul, 2017

Liefdevol leven. Ergernis of frustratie kunnen omzetten naar iets positiefs en verbinden met je hart. Je emoties erkennen en verwoorden. Mensen ontmoeten met een open hart. Je beschermen tegen negatieve emoties van buitenaf. Durven geven en ontvangen. Warmte in je leven toelaten. Je gevoelsleven verdiepen.

Er zijn voortdurend situaties in je leven waarbij je kan kiezen om al dan niet liefdevol te reageren: je huisgenoot enerveert je door eindeloos te praten; iemand die je leert kennen doet je heel erg denken aan je vader met wie je een slechte relatie had; je beste vriendin krijgt maar niet gezegd wat ze voelt; je partner probeert je een schuldgevoel aan te praten, …  

Voel je hoe je vol van liefde bent met onderstaande Corepoweroefening!


OEFENING: WARM HART

 • Breng je aandacht naar je hartregio, ter hoogte van je borst
 • Word bewust van het kloppen van je hart
 • Genereer liefde door aan iets of iemand te denken waar je liefde voor voelt
 • Voel hoe dit beeld je hart vult met liefde en zachtheid
 • Voel hoe dit samengaat met een diepere ontspanning van je borstreek en een gevoel van liefde in je lichaam verspreidt  

Laat dagelijks liefde en warmte in je hart ontluiken. Je kunt een speciaal moment creëren om de oefening te doen, bijvoorbeeld bij het begin van je dag. Je kunt ze ook doen op een stil moment of wanneer je behoefte aan liefde voelt. Zo wordt het weerzien na een ruzie plots heel wat makkelijker. Hoe lang je de oefening duurt, bepaal je zelf. Probeer door te gaan tot wanneer je liefde voelt stromen. Na verloop van tijd kan je het gevoel in een vingerknip oproepen door je aandacht naar je hartregio te brengen.

Meer posts
Share by: